Wszystkie produkty, które kupujemy w sklepie, musiały przejść nierzadko sporą drogę, aby trafić na nasze stoły. Niektóre z nich dłuższą, inne krótszą, jednak każdy składnik w naszym posiłku ma swoją unikalną historię. O pochodzeniu wielu z nich nawet nie myślimy, ponieważ takie produkty jak orzeszki ziemne, czy mięta są z nami od wielu lat, przez co stały się codziennością. Jakie tajemnice skrywają najpopularniejsze dodatki do czekolady?
Orzeszki ziemne
Dzięki nim czekolada, którą jemy, ma przyjemny, delikatnie gorzki smak, a dodatkowo staje się bardziej chrupka. Orzeszki ziemne, zwane również fistaszkami, podobnie do ziaren kakaowca, będących podstawowym składnikiem czekolady – przywędrowały do nas z Ameryki. Do Europy trafiły za sprawą pewnych Hiszpanów, którzy znaleźli je w 1521 roku na targu, w jednym z Azteckich miast. Dzisiaj produkcja słodyczy z orzeszkami ziemnymi to proces, który daje radość milionom osób na całym świecie.
Rodzynki
Ten dodatek świetnie sprawdza się w połączeniu z innymi słodkościami. Producenci słodyczy wiedzą o tym, dlatego od lat rodzynki są jednym z najczęściej spotykanych dodatków do czekolad, czy batoników. Podobnie jak inne bakalie, były one od czasów starożytnych spożywane w Grecji, Egipcie, czy Mezopotamii. To pyszny dodatek, który genialnie sprawdza się przy produkcji batonów i innych słodkości.
Wiórki kokosowe
Kolejny przysmak, który spotykamy bardzo często w rozmaitych deserach. W Nowej Zelandii odkryto skamieliny drzew kokosowych, sięgających 15 mln lat. Wiórki kokosowe, które dotarły do Europy w XVI wieku, pasują genialnie do wszelkiego rodzaju czekoladowych wyrobów. Producenci słodyczy tacy jak https://www.eurohansa.com.pl/, chętnie z nich korzystają, tworząc kolejne słodkości, które następnie trafią na nasz stół.
Bez względu na to, czy jesteśmy zwolennikami klasycznej czekolady bez dodatków, orzechów w czekoladzie, czy jednak preferujemy batony musli – musimy pamiętać o wybraniu dobrego producenta słodyczy, który zagwarantuje nam smak i jakość!