Przechowywanie żywności bywa niełatwe, zwłaszcza w związku z szybko psującymi się produktami. W kuchni warto mieć więc pojemniki zamykane, służące do odizolowania jedzenia od wpływu warunków atmosferycznych. Funkcjonalne pojemniki przydają się w każdej porze roku. Występują w wielu kolorach, kształtach i rozmiarach, dzięki czemu łatwo je dopasować do swoich potrzeb.
Dobry wybór pojemnika
Średniej wielkości pojemnik z pokrywą może stać się idealny do przechowywania pieczywa. Odpakowany, zaczęty bochenek chleba bądź chrupiące bułeczki szybko stracą świeżość, gdy zostaną umieszczone w przypadkowym miejscu. Niektórzy wykorzystują do przechowywania foliowe torebki, ale pojemnik z zatyczką jest o wiele bardziej funkcjonalny. Przede wszystkim lepiej i łatwiej się go otwiera i zamyka, więc podczas każdego pojedynczego użycia do wewnątrz nie wnika duża ilość powietrza. Produkty dłużej pozostają świeże i chrupiące. Pokrywa przeważnie szczelnie zamyka wnętrze, więc nie ma szans, by do środka dostała się również niebezpieczna wilgoć. Nic nie obkleja powierzchni żywności i nie utrudnia późniejszego korzystania.
Po co są pojemniki z zatyczką?
Zatyczki w ściance lub wieczku pojemnika służą temu, by bez konieczności zdejmowania całej pokrywy można było wyciągnąć coś z wnętrza. Są wykorzystywane np. do przechowywania sypkich produktów takich jak kasze, sól, cukier, kawa, kakao i wielu innych. Produkt można wysypać przez otwór powstający po wyjęciu zatyczki. Bezpieczne i funkcjonalne pojemniki z zatyczką można umieszczać na stole kuchennym, na półkach lub przechowywać w jednej z szafek. Jeśli są ładne, mogą podkreślać wystrój wnętrza, i być bardziej przyjemne do użytkowania. Zatyczka musi być szczelna, a po każdym użyciu trzeba pamiętać, aby ją dobrze docisnąć.
Zamykany pojemnik – funkcjonalny prezent do kuchni
W przeciętnej kuchni przyda się kilka czy nawet kilkanaście zamykanych pojemników. Bardzo ułatwi to utrzymanie porządku w szafkach, szufladach i na półkach. Pojemniki mogą być różnokolorowe, zwłaszcza jeśli wybierze się podobne w kształcie i rozmiarze – wtedy kolor ułatwia intuicyjne wybieranie opakowań i sięganie po ten produkt, który akurat jest potrzebny. Każdy zamykany pojemnik trzeba jednak co pewien czas odświeżać. Jeśli mycie jest utrudnione z uwagi małych rozmiarów otworu, trzeba zdjąć całą pokrywę i dobrze wyczyścić wnętrze. Po tym zabiegu należy wysuszyć pojemnik przed ponownym użyciem, bo pozostawienie nawet odrobiny wilgoci wewnątrz może spowodować powstawanie np. pleśni.